Monday, September 10, 2012

Makan..makn...dan makan...

Alhamdulillah, acara makan-makan di rumah dah selesai.  Sebenarnya tak buat open house pun, hanya berhajat menjamu rakan keluarga sempena hari raya, tetapi memang telah tersirat memang ramai yang berkunjung ke rumah pada hari Sabtu yang lepas.  Alhamdulillah, bak kata hubby, setiap yang datang ke rumah itu membawa rezeki..mak pula cakap, tak apa..penat tapi tetamu yang datang itu bawa rezeki, rumah berseri kalau selalu dijenguk tetamu...amin..amin... 

Minta maaf andai terkurang layanan, saya sebenarnya buat semuanya seorang.  Memasak, menyaji semua sendiri, ingatkan anggaran dalam 20 orang je yang akan hadir, rupanya dekat 70 orang yang hadir, Allah mengetahui sebaik2 kejadian..hahahah.  Aduhai la, saya masak asam pedas ikan tenggiri seekor, kononnya nak buat ikan siakap sweet n sour tapi toward the end buh sekali dalam asam pedas sebab tak cukup. Masak sambal sotong, kemudian goreng sayur sikit.  Terung pula saya goreng campur bawang dan cili api tak lupa ayam goreng yang digoreng oleh cik Bunga Perth..oh Perth..  Sempat tempah kek Red velvet dan brownies.  Harap-harap tetamu yang datang kenyang la menjamu selera.  Sesungguhnya kehadiran anda membawa barakah dan rahmat Allah, kepulangan anda mengeluarkan dan mensucikan dosa-dosa kami.  Kerana itu kita diwajibkan memuliakan para tetamu yang berkunjung ke rumah kita, mohon maaf di atas kekurangan, insyaallah bertemu di lain kali.  

Tak sempat nak ambil gambar waima menggunakan kamera telefon.  Punyalah sibuk rasanya berjalan sudah sampai ke Pantai Timur kah kah kah.   Tapi saya gembira kerana dapat bertemu dgn rakan keluarga dan paling tak sangka dapat bertemu rakan satu tadika yang rasanya sudah puluhan tahun kami tidak bertemu, di facebook telah menemukan kami kembali, dan geli hati saya bila dia masih ingat kegarangan saya sewaktu saya menjadi ketua darjah dulu...kah kah kah..

Semalam gantung periuk dan cuba memenuhi undangan rumah terbuka dari sarapan pagi sampai makan malam hahahah, itu pun ada yang tak sempat nak pergi, minta maaf zahir batin, tak tak terdaya mengharuk jem.  Insyaallah lain kali kami terjah pulak ye. 

Hari ni pergi kerja kaki masih lagi sakit, badan dah mula rasa seram sejuk...mudah-mudahan tidak melarat sampai demam-demam sebab hubby dah nak naik kerja hari Rabu nanti.  Amin.

3 comments:

PM said...

terima kasih daun keladi k.intan...

asam pedas tu memang meletop w/lpun pedassss... ^_^

alialisa said...

nak makan!!!

Intanaziela said...

Nani: sama sama daun selasih keh keh keh..

kolin: meh la datang umah kalau nak makan...akak masak utk ko...khas utk ko..hikhikhik

Hidup ini penuh dengan dugaan, Tak ikut?
Penakut. Kalau ikut? eeii..eii..sukanya dia!!