Tuesday, August 24, 2010

Komunikasi Dua Hala

Satu kajian dijalankan sebuah laman web di Britain mendapati, pasangan yang sudah berkahwin selama 50 tahun atau lebih, hanya bercakap satu sama lain selama tiga minit bagi setiap sejam. Percakapan mereka biasanya pada waktu makan tidak melebihi 150 perkataan.

Kajian turut mendapati pasangan kekasih menghabiskan 50 minit sejam untuk bercakap, pasangan berkahwin 10 tahun, 29 minit.
"Jelas sekali perkahwinan yang panjang ‘membunuh’ minat untuk bercakap,” kata laman web itu.

Saya copy paste dari blog kak yatie (NB).
Macam mana hidup tanpa bercakap dengan suami ye? Pada saya, suami lah tempat saya mengadu domba, bercerita dan meminta pendapat. Pendek kata, dialah best friend paling akrab dalam hidup saya. Sudah terbiasa, apa sahaja keputusan yang nak dibuat, akan diajukan dulu pada hubby. Jika saya rasa sedih dengan orang disekeliling saya, hubby jugalah tempat saya mencurah perasaan. Kami boleh bersembang sampai ke pagi suami isteri.

Kalau hubby di offshore, setiap hari saya akan call dia atau dia pun akan cari masa untuk call saya. Dengar suara itu satu kemestian. Kalau line telefon di Pelantar Minyak ada gangguan, rasa hidup tak bermaya, mesti nak dengar suara walaupun cuma cakap "hello sayang..."

Saya dan hubby banyak bercinta selepas kawin, dan macam biasa percintaan jarak jauh kami membuatkan perasaan rindu sentiasa membuak-buak. Mesti semua wanita akan berkata suami mereka adalah yang terbaik. Semestinya Maggie. Pada saya, dalam perhubungan kena ada komunikasi dua hala. Selalunya kami berdua akan mengamalkan dasar cakap dan lepaskan. Tak main simpan-simpan. Sebagai isteri saya selalunya reserve sedikit dan hubby lebih out spoken. Tapi, saya ni kalau dah marah, hahahhaha harap maklum lah... kekekekek. Dalam dunia suami isteri kena banyak beralah. Alhamdulillah, sudah 7 tahun usia perkahwinan kami, rutin kami masih sama, hubby masih lagi mengucup pipi dan dahi saya sebelum saya melangkah ke pejabat, masih lagi menghantar sms ingatkan saya suruh makan (manalah isteri dia tak besar...) masih lagi memegang tangan saya sewaktu berjalan walaupun selalunya hadif akan mencelah di tengah... Selalunya, bila nak buat keputusan, kami selalu sependapat, kadang-kadang saya cakap dengan hubby "saya pun nak cakap macam awak cakap...eh samalah kita punya pendapat!" dan hubby akan jawab "sebab itulah awak jadi isteri saya" hahahhaha

Pendek kata, dalam perhubungan suami isteri, komunikasi dua hala amat penting. Selalu saya ingatkan adik-adik saya, jangan masa bercintan cintun ni aje sibuklah nak up date pakwe makwe nak pi mana, sikit-sikit nak citer kat pak we mak we..tapi bila dah kawin, banyak buat hal sendiri dari berkomunikasi dengan suami atau isteri. Jangan biarkan masa yang ada ni diberi kepada tempat yang tak sepatutnya, nanti bila dah tua baru perasan, eh rupanya aku dah bazirkan masa dengan buat perkara-perkara lain dari berkomunikasi dengan pasangan aku...

7 comments:

ira amira said...

heeee..=)suwwiiittnyee..hak3..suke gatal ng along..hik3

hiLari0us aiDha said...

wow!!!tp kn along,zaman skang ssh nk carik bcinta lepas kawen cam alaong n abg long...huu~~~

Intanaziela said...

ira: keh keh keh..awak tu mmg gatal sekarang..maklum la...kekekke

aidha: kena tahu jaga batasan, biarlah kalau nak manja2 bila dah kawin nanti..kekekekek

shuweet said...

sangat stuju ngan kak intan..communication suami isteri sangat penting..mie pun jenis anggap hubby sebagai kawan yang paling rapat..segala2 nyer citer ngan die...die yang lebih memahami kekadang dari kawan2 lain kan..sonok kan bercinta pas kawin

Intanaziela said...

mimie: it is suppose to be like that kan...suami tu segalanya...alhamdulillah, bercinta selepas berumahtangga ni nikmatnya lain...rasa macam sentiasa bercinta je..kekekeke

mama apih said...

ehem..ehem...chewah, chewah mak buyong...aku rasa kan, mesti tiap2 mlm sebelum tido Acu baca n3 ni...wakaka

Intanaziela said...

ayu: hahahhaah tak de maknanya, tapi aku tau dia pembaca setia blog aku...hahhaah. Siapalah kita tanpa suami kitakan...insan yg sentiasa disisi kita dikala susah mahupun senang..

Hidup ini penuh dengan dugaan, Tak ikut?
Penakut. Kalau ikut? eeii..eii..sukanya dia!!