Thursday, August 12, 2010

Ramadhan Kareem

Selamat Menyambut ketibaan Ramadhan yang mulia. Yang dinanti-nanti, yang sentiasa dirindui. Alhamdulillah, hari ini hari kedua kita berpuasa dan alhamdulillah, untuk saya yang sedang pregnant 22 minggu ini, masih lagi penuh puasa, cumanya semalam sedikit melepek dan sakit kepala. Hari ni dah rasa segar walaupun saki baki demam masih ada. Moga-moga dipermudahkan untuk saya menjalani ibadah puasa pada tahun ini. Amin.

buah hati pengarang jantung saya...sekarang janganlah marah dia, confirm merajuk tak ingat dunia...hahaha

Kami sekeluarga bersahur dengan nasi goreng pada hari pertama. Kesian tengok hubby dan Hadif yang lemah lembut sahaja nak menghabiskan nasi goreng tu..hahahha. Hadif sepanjang di sekolah masih berpuasa, tetapi bila balik sahaja ke rumah dah minta makan dengan babah. Bila saya tanya kenapa tak puasa; jawapannya "kat sekolah saya puasa mama, tapi kat rumah saya lapar" hahahah. Tak dapat nak nolong. Saya tak paksa dia, setakat mana yang dia larat. Sekurang-kurangnya hari pertama dia bertahan sampai pukul 1 petang. Dan untuk sahur pagi tadi, saya dan hubby makan dulu, lepas tu siap letakkan nasi dalam pinggan, airnya bawa naik ke bilik...hai anak..punyalah nak pujuk suruh berpuasa...siap hadif tanya...macam kat hotel je...hahahah. Harap-harap hari ni lama sikit dia boleh bertahan dari semalam.

Semalam sempat menjengah Bazar Ramadhan yang berdekatan dengan rumah, tetapi tak ada pun yang buat saya teringin nak membeli, so hari ini no more Bazar Ramadhan, makan aje apa yang ada di rumah. Bak kata hubby saya "berpuasa melatih kita melawan nafsu, kalau ikutkan selera dan rambang mata di Bazar Ramadhan, bilanya nak menjiwai erti puasa yang sebenar?" betul tak?

Gambar tidak ada kena mengena dengan puasa, gambar ibu mengandung 22 minggu...yang tembam amat..hahahhaha. Minggu lepas demam, turun 1kg, lepas demam ni puasa, tak tau la turun atau naik berat, tapi setakat mengandung 5 bulan ni baru naik 1.5kg; bimbang juga naik terlampau banyak, bukan baby yang besar..mama yang godang..hahahah.


konvo adik, tapi saya pun dapat bunga dari hubby...lomantik lorr. hubby bukan jenis yg bagi2 bunga ni, last bagi bunga masa saya merajuk time baru-baru kawin dulu..kehkehkeh



yang ni tak tau awatnya hubby feeling sangat hahahaha. psst: ira, sila jgn jeles ok...

Me, my self at 22 week of pregnancy :)

Bunga untuk Mak Lang, Hadif tolong bawak je, tu uncle yang beli...sayaaaang uncle kat Mak Lang yek..

Gambar-gambar semua ini adalah semasa Konvo adik perempuan saya yang Hadif panggil Mak Lang. Alhamdulillah Mak Lang Hadif grad kejuruteraan pembuatan dan saya bangga dengan adik saya ini walaupun dia seorang yang eleh. hahahah. Sepanjang tempoh dia belajar, saya terpaksa menadah telinga mendengar keluh kesah tentang kepayahan dia belajar bidang kejuruteraan, tapi yang peliknya, bila exam cemerlang pulak. Hadif sangat anti dgn Mak Lang dia ni sebab Mak Lang dia sangatlah suka menyakat. Tetapi, dalam anti tu ada sayang juga sayang tengok..hahahah. Apa pun, tahniah kepada Mak Lang Hadif, lepas ni bila dah bergelar Engineer jangan lupa belanja Hadif dan mama okeh..

Kami sekeluarga, tengoklah Hadif tu..payah sungguh nak suruh bergambar..

Keluarga Opah & Atuk :) Lepas konvo mak lang kami berehat di Ilham Resort PD..semua ada, seronok...



Last but not least, gambar Mak Long bersama Najmi Ilham aka Jimmy yang sentiasa buat Mak Long gerammmm grrrr...

5 comments:

Ana said...

bestnyaa baru naik 1.5kg..ana nie dah xlarat nk bwk badan dahh..naik bnyk woo..dah lebih dr berat last pegnenkan auni dulu..masak laa nk kuruskan balik pas nie..hihihi

rosmona said...

wallaweh... makin berisi bile peknen ni.. kalo saya yg peknen mane cukup 1.5 kg jer.. kurang2 2 minggu 3 kg terus naik... adusss

rosmona said...

* typing error..
bkn berisi la.. berseri.. kikiki..

Intanaziela said...

ana: intan ni belum peknen dah besar, tu yang tak naik banyak tu kot...hahahah lagi pun hari tu demam sampai 4 hari, sambung pulak dengan puasa...kurang selera makan...apa2 pun janji baby ok tak pe la kan ana..

ros: keh keh keh..berisi pun betul jugak, rasa kembang je semacam walaupun bila timbang berat tak naik...hahahah

ira amira said...

hahhaha..jelesnyeeee...hak3..jage diri alongg..=)

Hidup ini penuh dengan dugaan, Tak ikut?
Penakut. Kalau ikut? eeii..eii..sukanya dia!!