Wednesday, December 1, 2010

Ahlan Wah Sahlan Ya Nur Raisa Khadija


Kronologi Kelahiran Puteri kami, Nur Raisa Khadija Binti Shamsul Kamal

21/11/2010

Saya rasa sakit semacam, tapi tak tahu sakit tu sakit nak bersalin atau apa.....hahahah kelakar sungguh lah maklum sahajalah sudah lama cuti melahirkan baby :)

22/11/2010

3 jam saya menahan sakit, saya hantar sms pada kak shilla, tanya begini "Azila dah rasa sakit, dah dekat 3 jam azila time, makin kerap sakit dia, perut menegang dan sakit sampai ke pangkal peha...gitu ke sakit orang nak beranak kak shilla? Pls. advise." kah kah kah... sungguhlah saya ni yek...

Dalam pukul 9 pagi abah saya hantar saya ke Hospital KPJ Selangor. Buat prosedur macam biasa, check urine lah...dan bila jumpa Doktor doktor cakap " congratulations Azila, kita dah sampai ke tahap ini...hujung minggu ni kita boleh keluarkan baby" "but I feel not comfortable la doktor, rasa sakit"

Naik atas katil, doktor pegang perut saya, dan bgtau dah ada contraction. 3cm dan tak boleh balik rumah, kena masuk wad. Saya bagitahu doktor hubby akan balik dari offshore hari ini, dan doktor kata akan cuba tunggu sehingga hubby sampai.

Kali ni saya rasa macam superwoman, mana tidaknya, dengan servik dah buka 3cm, masih berjalan ke bahagian admission, menguruskan kemasukan ke wad. Girl power....hahhahaha. Lepas selesai di hantar ke wad, kak shilla dan mak datang temankan.

Buat ECG, dan doktor kata contraction saya sangat kuat, nampak gayanya kena masuk bilik bedah sebelum hubby tiba. Masa tu hiba juga rasa hati, maklum sahaja lah, nak dilapah perut katakan...hahahhaa tapi bila mengenangkan demi keselamatan anak dalam perut, saya redha dan pasrah tandatangan borang kebenaran. Sambil dalam hati berdoa semoga semua urusan dipermudahkan Allah.

Dalam pukul 4.15ptg saya dibawa ke bilik bedah. Sebelum naik ke atas troli, sempat telefon hubby, bagitahu yg saya dah nak masuk ke OT dan minta ampun dan maaf...hahahaha emo di situ okeh. Mahunya tak emo, bukannya takat nak buat operation sinusitis, tapi pembedahan nak mengeluarkan seorang hamba Allah. Apapun, saya redha, inilah dia kehidupan seorang isteri kepada pekerja offshore.


NUR RAISA KHADIJA BINTI SHAMSUL KAMAL Dibawa Keluar melihat dunia pada pukul 5.10 petang, 22 Nov 2010 dengan berat 3.65kg. Syukur Alhamdulillah. Semasa jururawat menunjukkan Raisa kepada saya "puan, ini anak puan ya...baby girl" tak sedar air mata saya mengalir. Inilah puteri yang ditunggu-tunggu kedatangannya. Ahlah wah sahlan ya Nur Raisa Khadija Mama.... semoga kehadiran mu dalam keluarga kecil kita menjadi pengerat kasih dan sayang antara kita...amin...amin..amin Ya Allah.....

12 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

syukur al-hamdulillah intan selamat melahirkan puteri yg sgt le cute... bam bam nyer dia.. take care ye intan... sonoknya ada sepasang anak dah

cik puan akish said...

hadif sdh jd abg!!!congrats..=)

shuweet said...

nama nya seindah rupanya...congrats kak intan...such a cute baby

nn said...

alhamdulillah...semuanya selamat..
tahniah buat intan,hubby n abg hadif.. take careeas

aien mohamad said...

welcome to the real world Raisa...comey nyee...geram tul..cam nak gigit2..;)congratz beb..abg hadif jgn jelez2 tau..hihihi

aNIe said...

Selamat datang Nur Raisa... comel ... mesti masih wangi lagik... tahniah dari akak buat intan...

As said...

congratulations.. Alhamdullillah dah sepasang.. kami pun beranak kat KPJ Selangor.. sumer anak2 lahir situ... muhakakaka
nama baby sedap... geram tgk dia

Hasney said...

Congrats...baru nak buka blog and intai blog2 kengkawan....hmmm baca citer intan ni , sayu dan pilu. Tapi syukur Alhamdulillah segala penantian kini berakhir kini...Sekarang masa untuk menjaga dan menjadikan dia seindah-seindah dan semulia muslimah solehah. Amin...comey, putih..geram tengok..Sekarang intan kat mana?..rumah ker rumah mak...kalau kat rumah ada masa nanti has pergi lar...mmg akhir2 minggu ni tak berkesempatan langsung.

Rumaiza said...

kak..somelnye, mcm muka maknya yek..nanti boleh la ramai peminat mcm zaman skulah maghin..heh heh heh...

Intanaziela said...

sue: tima kasih...mai la datang jumpa Raisa..dah balik umah dah..

cik puan akish: tq...tq... :)

shuweet: mimie...thanks dik... alhamdulillah atas pemberian Allah..

nn: tima kasih nini...

aien: tq auntie aien....meh la datang jumpa raisa...

kak anie: tima kasih kak anie..alhamdulillah Raisa dah balik umah...hari tu warded 4 hari dek kerana joundice..

as: tima kasih dear... intan pun dari hadif bersalin kat situ...senang ada rekod dan dekat dgn umah..cumanya tak tahan sekarang charge dia melampau2 kan...

hasney: tima kasih hasney...doakan Raisa Khadija jadi anak yang solehah...yang menyenangkan hati mama dan babah...amin...amin.. intan berpantang kat umah intan..meh la datang umah jumpa Raisa...

maiza: hahahha tima kasih...tima kasih...anak dara akak tak mo la nanti ramai2 peminat...low profile..keh keh keh..ko ada2 je kan..meh datang umah..boleh kita jumpa...

Rumaiza said...

abis yg gaduh kat aspura dulu tu apa kak? Femes tuh... Muahahaha....mmg nk dtg umah akak..tp suami ujung minggu ada kelas..tak life betul ujung minggu kak...peluk cium buat raisa ye kak

Intanaziela said...

maiza: bila2 nk dtg bgtau..akak pakai nombor lama lagi..
Eh pasal aspura pun ko hengat yek...masa tu mmg la saham tengah naik..apa khabar agaknya mereka2 yg terlibat tu ek? Hahhaa nanti kalau heda baca komen ni mesti dia gelak besar..ada sorg hamba allah tu tak kawin2 lagi... Ko rekemen la kalau ada adik ke...sedara ke..akak ada adik pun dah ada pilihan hati..hahhaha

Hidup ini penuh dengan dugaan, Tak ikut?
Penakut. Kalau ikut? eeii..eii..sukanya dia!!