Wednesday, June 15, 2011

Yo Kilogram, pergi jauh-jauh!

Pernah tak anda rasa rendah diri? Rendah diri dengan penampilan diri sendiri. Saya pernah. Bila baca blog Ibu Qhaleef Qaisara, saya tergelak sendiri. Saya pernah melalui fasa yang pelbagai dalam hidup. Dari pernah punyai berat badan 45kg, sampai bertukar jadi 83 kg masa mengandung kan Raisa, lepas tu merasalah hilang berat badan berkilo-kilo... :)

Sebelum mengandungkan Raisa, berat badan saya memang dah sedia berat. Nak kata makan banyak, rasanya makan macam orang lain makan je, tak de la jadi hamba makanan sangat. Saya sedar badan saya naik selepas mengambil beberapa jenis hormon. Rupanya lama juga nak keluarkan hormon dari badan...bertahun-tahun saya simpan perasaan rendah diri. Kadang-kadang timbul pertanyaam...malu ke suami aku beristerikan perempuan gemuk ini? hahahah. Saya pun tak tahu apa yang ada disudut hati hubby masa tu..cumanya dia selalu cakap " tak kira mcm mana pun awak, saya terima awak seadaanya..." itu aje la pengubat perasaan masa tu. Bukan tak usaha nak kurangkan berat badan, tetapi kalau tak makan pun berat statik aje. hahahah

Apabila mengandungkan Raisa, saya jadi tak lalu makan. Berat badan pun naik 3 kg sahaja, mujur Raisa lahir 3.65kg. Cumanya masa pantangkan Raisa, saya cuba untuk disiplinkan diri, nak juga masuk ke pejabat selepas pantang dengan perubahan yang drastik..kakakakaka.

Ok, mari kita layan gambar-gambar yang akan buat anda terperanjat. Sesiapa yang ada sakit jantung lebih baik jangan tengok ye. Semuanya atas risiko anda sendiri tau...

Masa ni belum mengembang sangat...tapi naik banyak sangat dari berat asal sebelum kawin

Time ni dah menembam...hahahah amik...habis semua baju tak muat...


Time ni turun sikit sebab penat mengejar hadif yang meligat...

Hahahahah gelak lagi besar....sebab makin lama makin Hadif membesar, mamanya pun sama membesar... keh keh keh..

Masyaallah..masa ni paling haror... tengok gambar ni rasa macam nak pitam...

Masa ni nak kata kuat makan, tidak. Nak kata releks sangat pun tidak..masa ni tengah melalui fasa sibuk dalam hidup...


ni tahun 2009 - tengok pipi tu...macam buah epal..kakakakka

ini sebelum mengandung...masa ni saya berjaya menurunkan berat badan sebanyak 8 kg, tapi still tambun lagi..hahahahah

Raisa dalam perut - 5 bulan


Masa ni muka cengkung sikit sebab baru keluar hospital

Tadaaaa....time inilah berat saya 83 kg :)


Selepas melahirkan Raisa...dalam pantang lagi ni


2 Bulan selepas kelahiran Raisa Khadija

They change my life, completely... time ni rasa happy, sebab ada semua dalam hidup, dan dapat turunkan berat badan..hahaha



ok...sekian sahaja, terima kasih kerana sudi layan gambar2 montel saya... walaupun montel tetapi saya sihat ok... tak de penyakit. Itu penting. hahahaha


p/s: ada banyak lagi gambar-gambar yang mendebarkan perasaan bila menengoknya, sampai saya tak sanggup nak letak..hahahah terima kasih kak shilla kerana sentiasa memberi sokongan dan selalu tolong mengingatkan saya supaya bersyukur dengan pencapaian diri saya...hahahha...
Yang pasti, buat masa sekarang program diet2 terpaksa dihentikan sebab saya nak pastikan Raisa dapat khasiat dari susu saya, nak kena pastikan pengeluaran susu tak terganggu buat masa ini. Insyaallah, selepas ini, saya tidak akan berhenti berusaha untuk dapatkan berat badan yang ideal. Saya sudah letih dikutuk dan dikeji. Sudah letih rasa rendah diri.

12 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

kite serupa.. hahaha rasanya badan naik pasai mkn hormon yg mcm2 tu..bak kata intan, mkn cam org lain gak..tp ttplah membesar bagai johan...hahaha.. chaiyok intan! yakin buleh.

Intanaziela said...

sue...mcm nak pitam tengok gambar lama2..hahahha janganlah back to that figure...ampun maaf dipinta..hahahahah

mawar said...

takpe k.intan... yang penting sihat dan gembira sokmo

p/s : jgn lupa date kita ahad ni.. kita makan sampai lebam!!! makan lagi.... hoho

Intanaziela said...

mawar: hahahaha okeh...makan lagi...adoi..hahahah

Ibu Darwisy said...

caiyok2 kak intan..saye pun tgh diet ni sementara x pregnant lagik..hehehee

Intanaziela said...

siti: selamat...selamat...teruskan perjuangan...keh keh keh

dhr said...

kak, u have a complete life. tak perlu rasa rendah diri.

Intanaziela said...

dian: alhamdulillah, tapi bila kadang2 manusia sibuk menyibuk hal perihal orang lain...akak akan rasa kesedihannya... selain dari itu.. am a happy mom... :)

rosmona said...

kakkkkkkkkkkkk.............
suke entry ni...
buat saye lg semangat nk mengurangkan lemak2 tepu ni..
sama la saye pon.. sblm peknen dh mmg "da bomb" pon... apalagi dh berbadan dua..tp jgn la smpai ade rase rendah diri.. hargai apa yg kita ada.. saye selalu ckp kt diri sendiri "lebih takper, jgn kurang sudah.."hahahahha... dah, ape lagi nk kate kan..

*pssst : baju pink tu mmg horror la kak.. tp yg pic tudung coklat ngan hadif tu ok... maintain gitu wokeyhhh..

Intanaziela said...

Ros: kaaaaan...? hahahhaha masa baju pink tu akak rasa badan mengembang mcm belon... (man belon pun kurus kan? ) hahahahha gambar dgn hadif tu baru 45 hari pantang kalau tak silap..mintak2 kekal la atau turunlah lagi berat lepas ni...naik tak mo...insap...insap..hahahahah

Asmara said...

OMG! Intan! tak sanggup rasanya nak amik gambar sendiri. muahahaha.. Intan bagi semangat nak cuba dapatkan berat yg ideal. caiyuk2!! menten 60++ pun oklah kan. nak turun mendadak sampai 50 ntah bila la ek. huhu.. gambate untuk kita berdua. hehe..

Intanaziela said...

as...hahahah betul tu...maintain 60+++ dah bersyukur kan..mari as..mari kita challange diri kita sendiri..hahahha

Hidup ini penuh dengan dugaan, Tak ikut?
Penakut. Kalau ikut? eeii..eii..sukanya dia!!