Tuesday, August 18, 2009

Mari memasak Masak Lemak Daging Salai...

Hari ni attend training kat TR2. Tengah2 syok layan training, tiba-tima aircond dalam bilik training tu berhenti jadi aircond. Panas macam kena sauna. Mujur 10 orang je dalam TR2..tapi saya memang berpeluh2. Hilang mood sekejap. Tapi dalam masa layan "sauna jadian" tu sempat berangan nak makan masak lemak cili padi daging salai. Dulu saya sekolah di Negeri Sembilan, tu yang segala makanan orang Negeri Sembilan menjadi pujaan hati saya. Banyak juga masakan Negeri sembilan yang menjadi kegemaran saya, termasuklah kuih dangai yang dijual di pasar pagi Ahad (orang N9 panggil kodai Ahad). Tiba-tiba teringat sewaktu zaman duduk asrama dulu, kalau hari Ahad ada AJK akan keluar ke pasar Ahad, sambil mengambil pesanan kami. Time tu mula la memesan kuih dangai lah, ayam goreng la, mee goreng la..ikan keli la..hahahha.

Balik kerja tadi terus sinsing lengan baju....start memasak. Saya masak simple sahaja, masak lemak daging salai, kemudian goreng segala stok sayuran yang ada dalam peti ais saya tu. Lepas tu goreng teluar dadar....ha...jadilah menu makan malam kami sekeluarga. "kenapa banyak asam keping dalam gulai ni, ma?" hubby saya dok kata daging salai tu asam keping...hahahhaah. Sah la tak biasa makan daging salai dia nih...:)


sudah siap dimasak..


sayar campur-campur...hentam sahaja la ...hahahah


hubby kata "kenapa banyak asam keping? " huhuhu


Dah..jom makan...

14 comments:

rosmona said...

wah... roh memasak udah datang..

Intanaziela said...

Rosmona: ya betul...masak sempena terkenang masakan time kat N9 dulu...hihihi

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

adus fav tu intan.. sedapnya daging salai.. kena plak pedas2 pastu masam asam keping.. meleleh air liur ni ha.....huhuhu

Nurain said...

sodapnya... dah lah akak puasa ni...

Intanaziela said...

Mrs. Hasanif: tu la sue...time tengah training dok terbayang daging salai...hihihi

Kak Ain: bukan semua orang pandai makan daging salaikan..azila pun kenal daging salai masa sekolah kat nogeri sembilan..hhahahah

nn said...

huwaaaaa...
ingatkan ada cara2 memasaknya...
huwaaaaa...
baik buh....
huwaaaaa...

Intanaziela said...

nn: nak resipi ka? malu aih...biasa2 saje...main hentam jek...tapi kalau mau jugak nanti intan email yek..

Ana said...

daging salai..x pnh rasa lagi nie intan..sedap x??
masak lomak cili api den suko jugak..hehehe..

PuteriSatu said...

alamak cedapnye daging salai.... daging salai tu beli ke buat sendiri? klu buat sendiri camana nak buat ek..nak salai kat ner..ahaks...

Intanaziela said...

ana: daging salai sedap Ana...resipi N9 hihihi next time kalau intan masak intan hantar sikit kat umah ana la...okeh?

puteri satu: intan beli kat jiran mak intan..RM10 1/2kg...kalau buat sendiri alamatnya jadi daging bakarlah..hihihi biasanya orang salai guna sabut kelapa dgn tempurung kelapa...kalau pakai dapur gas ni tak sedap....

sya said...

masak lemak daging salai best.. teringat dulu pi makan kat Hard Rock..BBQ ribs, tak habis bawa balik rumah. MIL amik buat masak lemak.. sedap sungguh makan

iraamira47 said...

wahhh..alooong...nk mkn masakan along lg la...simple2 pun sodappp tau....huu~haa...bulan pose nh nk serbu umah along la..leh kan.leh la...leh la...leh la....heee~muke xtau malu kan budak kurang kaseh syng nh..hahaha

As said...

sedapnyer.... daging salai tuh mmg best

Intanaziela said...

kak sya: daging salai tu memamg fav intan...tapi payah nak dapat kat area shah alam ni..

Ira: kalau suka, nanti datang la berbuka puasa kat umah along..tapi kena goreng cendawan sendirik la..mcam biasa..hiks

As: As pun pandai makan daging salai yek...memang best kan?

Hidup ini penuh dengan dugaan, Tak ikut?
Penakut. Kalau ikut? eeii..eii..sukanya dia!!