Wednesday, August 26, 2009

Rindu di angin lalu....

Lately ni Hadif nampak happy sangat bila mama on skype with babah. Mana taknya, dia boleh nampak muka babah dia...bukan main excited mamat nih. Dari kecil Hadif sangat rapat dengan babah dia. Umur 6 bulan babah dah jaga dia sendiri. Ada masa tu, boleh pulak bergurau senda time mandi dgn babah dia...terjerit-jerit babah dia kena sakat dek anak. Orang kata, kalau muka bapa dan anak sama, panas..tapinya hubby dan Hadif ini sangatlah rapat. cam kembar. hahahah. Kalau sorang main PS2, yang sorang lagi jadi peneman, tak boleh hilang babah..mula hadif bising mencari. "where is my babah"
Kalau masa baby, babah akan tinggalkan kain sembahyang babah dia buat ubat rindu Hadif. Dah besar ni dah ok sikit. Dulu, asal nak masuk minggu kedua je, mula la dia demam la...buat perangai la, ye la..kecik lagi, mana pandai nak cakap atau bagitau dia rindu kat babah dia... hahaha.

Bila dah menginjak usia 5 tahun ni..lagi la advance.. boleh bercakap dan boleh tengok muka babah dia hari2... cam ni

bukan main lebar sengih dua beranak ni...gambar mama yang happy dapat sembang dgn babah hadif tak dapat la nak tepek sebab tak pakai tudung...hihihi tapi sengihnya sama beso je dgn dua beranak tu..hihihi

Beginilah cara hidup kami. Nampak mudah tapi tak semudah yang disangkakan. Nak kata susah tidak juga, apa pun, kami enjoy...kan hadif kan..kan babah kan...hehehhehe.

Hari ni awal balik dari umah opah Hadif. Saya solat terawikh di rumah saje. Petang tadi sempat buat kuih donat...adik saya bising..kenapalah along dia ni rajin sangat nak buat kuih bulan puasa ni. Saya kata lah, takut saya nak ke PARAM, buatnya ada yang positif H1N1....tak pasal sahaja. Lagi pun dapat saya asah kemahiran buat kuih muih ni. hihihi . Sila la jamu mata donut mama hadif. Nampak yummy..rasa tak tau lagi..hahhahah.



kuih ni dalam lapan ketul je yang dihidang time buka puasa..yang selebihnya telah pun saya agih2kan ke rumah jiran-jiram mak saya...hihihi.

Hadif: Donat tu apa?

Babah: Donut kalau sejuk cam donut big apple...kalau panas donut big mama...hahaha

Mama: Amboi ko, mengata ye babah...hhahahaha

10 comments:

NORHAYATI BERAHIM said...

intan sedih ya intan, suami tak ada masa berbuka..tambah kesian dekat hadif..nasib ada teknologi..isk sedihlah...
donut tu nampak sedapnya, seumur hidup akak tak pernah buat donut pun..sbb akak memang pemalas bab goreng2 ni..ha.ha..buat kuih kukus aje..

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

xpe intan..tu suma rezeki masing2... mana kite tau yg jumpa hari2 tu bahagia atau tidak kan?...

wah2... bagus gak kan..asah skill memasak di bulan posa nih

Intanaziela said...

kak yatie: sedih tu memang la sedih..tapi dek kerana dah biasa sangat..tak boleh lawan rasa sedih kak yatie...hihihi dulu tak boleh nampak muka..boleh dengar suara je..sekarang alhamdulillah..dah boleh nampak muka...terubat la rindu..hahahhaha

kuih donut tu ikut cam orang yang buat ye kak yatie..kekekekekke. Intan pun first time buat donut...nasib jadik..hahahha

Mrs. Hasanif: sue, intan redha dan terima situasi yang perlu dihadapi sejak hari pertama bergelar isteri seorang pekerja offshore...kebahagiaan tu kan ke subjektif...

asah skill masak? ye la..sebab bulan puasa balik awal..hari biasa balik dah lewat..hihihi

HaNNY said...

hMM itulah yang dinamakan bila jauh tu rindu-rinduan...dah dekat bercakaran hu..hu...Intan, has pun mengerti perasaanmu, diripun pernah laluinya...tp anak lelaki has pun mmg rapat giler ngan ayahnyer....kalau anak tu naik atas belakang ker haper ker..leh tahan laie dier..kalau ngan has..hmm jgn harap ler...ada yg kena cubitan he..he..

Wah.wah...has pun sama gak, seumur hidup lum laie pernah wat donut nih..lgpun anak has si hakim tu suka yg pedas2 cam kafipuf ker..kalau manis2 ni dier kurang sket..tambah2 kalau yg lembik dan manis laaagilah..dowang tk sukaa...hu.hu..so mamanya pun malasler nk wat2 kuih nih..he..he..tp ok gaks, time bulan pose jerk leh asah bakat..he..he..

Intanaziela said...

hasney: anak lelaki elok la rapat dgn ayahnya kan...harap2 sampai besar la dia rapat dgn babah dia tu..

hadif suka kuih yang lembut2..maklumlah..tak de gigi..hahahhaha

Ana said...

sedap laa intan donut tue..ana pun skrg x beli kueh dah..2x beli kueh pas tue mesti x abis..membazir jek..baik xyah beli..hehehe..

Intanaziela said...

ana: kalau buat pun buat sikit2...sekali makan je gitu..tak mau berlebih...

Asmara said...

Wah intan rajin masak2 dah ni. Bz2 pun kita kene masak gak ek intan. Harap makan luar je pun x elok sgt, anak dan suami kene mkn air tgn isteri baru berkat. hihi..

p/s: Intan kite lg rindu nak pose ngan raya ngan family.. cedihnya, sib baik hari2 (hampir seharian) berskype ngan diorg lepas la jugak rindu, tp ttp x sama ek.

Sally said...

Tak pa Intan ..jauh dimata dekat dihati..dugaan tuhan tu.Kadang2 yg dekat kalo selalu dok bertekak jer tak guna juga.

bulan posa ni boleh asah skill masak kan..!! saya pun begitu..dah 6 hari puasa tak peri lagi bazar ramadhan..jimat betul tahun ni...hhehe:p

Intanaziela said...

Asmara: nak ikut jejak As lah nih..hahahahha

Sally: Alhamdulillah, dah 6 tahun gini, kalau campur dgn bercinta lagi la lama...rasanya bila dah jauh2an ni rindu makin mendalam..ahaks...kakakakakak

betul..betul..betul..bulan puasa ni kita elok berjimat cermat, kurangkan berbelanja..lebihkan beribadat...:)

Hidup ini penuh dengan dugaan, Tak ikut?
Penakut. Kalau ikut? eeii..eii..sukanya dia!!