Wednesday, September 2, 2009

Katakan tidak kepada ROKOK

Pejam celik, pejam celik dah masuk hari ke 12 kita berpuasa. Hari ni nak pecah tradisi, nak berbuka puasa di luar. Mula-mula call hubby kat offshore dulu, tanya..boleh ke nak berbuka puasa dengan atie...sambil gelak2 hubby saya kata pergilah janji jangan lupa solat....dah lama tak keluar berkawan-kawan ni...thanks yang...

Ini cerita semalam, perbualan cucu dan atuknya.

Hadif: Atuk, jangan hisap rokok, nanti nak cakap I love you cam ni "aiiiilooooooouuuuu" (sambil herot2kan mulut..)

Atuk: (tak cakap...lari keluar dari rumah..)

Hadif: Atuk, use your brain ok...fikir....tengok ni... (sambil tunjuk gambar kat kotak rokok) nanti kalau awak mati macam mana? saya cari atuk yang baru..

Atuk: huh...sambil sengih2..

Abah saya perokok tegar. Tak terkata tegarnya. Sekali cucu sudah sound atuk..amik...hahahahhaha

Iklan kat TV baru ni betul2 menyentap perasaan, kan. Hadif, bila tengok je iklan tu, terus suruh saya call babahnya di offshore. Punyalah dia marah. Ish..bila la babah hadif ni nak stop smoking balik? hari tu, boleh pulak berhenti..pas tu dah hisap rokok balik..ni bila anak dah pandai sound tepat...tak kan tak paham2 lagi babah oii...sampai anak siap cakap "kang kalau mati macam mana? saya cari babah yang baru!" hahhahahaa.

8 comments:

NORHAYATI BERAHIM said...

ha.ha..cutelah hadif..
akak cukup tak tahan kalau orang merokok, nasib dalam keluarga tak ada seorang pun merokok, baik ayah, abang, adik, ipar2 dan suami..

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

hahaha hadif2.. bijak betoi.. atuk klu ngan cucu mesti kalah..

maryam plak selalu sound ayah dia.. "ayah, jgn isap rokok, nanti adik demam" ..keh keh keh tatau nape.. hari2 mesti dia sound ayah dia camni klu nampak ayah dia isap rokok

rosmona said...

bagus2.. hadif sound atok cenggitu. kalo babah balik pulak sound ayat yg same ekk..

nn said...

hehehehe...bijaknya hadif....

HasneY said...

hadif..hadif..budak bijak tull..aha..baru nak terasa kan...budak sendiri pun dah tau menilai.inikan pulak kiter org tua ..he..he..dah tua kah aku???...anak has pulak dia tk sound laa ayahnyer...merokok coz my hubby even PIL pun tak merokok..tp my hubby kena sound apa tau..
hakim: 'ayah jgnlaa bawa keta laju-laju..nanti langgar'...pot..pet.pot pet..dia bebel...then si adik(hani) tu pun sambunglaa bebel gak..kt ayahnyer coz bawa keta laju2..

so, has ckp aper tau..aha...awak tgk kan..skrg dah ada pengganti saya..dulu saya sound awak..awak wat pekak jerk..now tgklah..dah dua2 anak sound awak...apalagi..hubby i tersengih2 jerk laaa

Intanaziela said...

kak yatie: intan pun rimas gak...tak suka asap, dan bau rokok.. :(
Mrs. Hasanif: tu la, tak terkata atuknya... maryam pun pandai sound ayah dia yek..hahahah budak2 sekarang...mulut bukan main petah kan..
Rosmona: Hadif dah sound babah dah...tinggal babah je nak buat ke tak mo buat...hahahaha
nini: amin..amin..mudah2an jadi satu doa...tapi tang mulut laser tu..adoilah..hahahhaah
Hasnye: senang kita sekarang kan..dah ada orang tolong bebelkan bagi pihak kita..intan memang tak suka membebel..so hadif boleh tolong leterkan babah...yahooo...

Ana said...

hehehe..klako laa hadif nie..
hubby ana pun ari tue stop kejap smoking kt umah..smoking kt opis jek..skali 2,3 menjak nie balik pulak perangai lama..siap smoking kt bilik air bilik kembar tue pulak..ish ish ishh..camne laa nk bg diorg nie benti kann intan..

suhaili959 said...

lawak la hadif sound pak lang..hehehe..petah betul berckp kn die nih :)

Hidup ini penuh dengan dugaan, Tak ikut?
Penakut. Kalau ikut? eeii..eii..sukanya dia!!