Monday, January 5, 2009

di bulan...JANUARI



Back at work with 1001 things to do on the table and waiting yours truly. Price that you pay for being away from the office. The moment the out of office notification has been turn off, phone ringings non stop and email screaming 'open me up' and twin tower documents to be settled out. Aghhh.. Letih and sengal2 still terasa okeh. Rasa cam nak sambung cuti lagi jek. Tapi takut boss ingat aku dah tak nak keje dah. hihihi

Well, I vow to work harder and better this year. La ni tengah sibuk nak tukar filing system. Really make me "poning kepalo". I hope I can learn new things toward better me. And of course, nak jadi isteri dan ibu yang baik buat hubby and Hadif. Lagi satu, kalau boleh nak ler sorang lagi zuriat. Kecik benor family kami ni haaa... :P

I love January. Sangat2. Sebabnya, di bulan Januari ni la aku dan hubby diijabkabulkan, di bulan Januari jugaklah kami dikurniakan cahayamata ..bulan cinta kami...Muhammad Hadif Khawarizmi bin Shamsul Kamal. Lagi satu, dibulan Januari ni, tarikh lahir aku. All in Januari. That's why I love January.

Pagi ni, siap2kan Hadif utk ke Q-Dees. Today his first day at Q-Dees. Dalam hati tu amat la berdebar2 sebab lately ni dia cam refuse je nak pi Q-Dees. Mulut dia asyik sebut Aulad..aulad. Hopefully utk temporary jek. Mama dan babah dia ni cam nak gugur jantung jek. Maklumlah, fees semua dah paid already. hihihihi.

Dah la tu, pagi tadi dia bising kat mama dia ni pasal dia malu nak pakai seluar pendek. Dah uniform kat Q-Dees tu kena pakai suar pendek, macam mana mama nak buat kan? dulu kat Genius Aulad pakai seluar panjang kan...dah la anak teruna ku itu malu. Ni swimming suit dia pun tak cari lagi. Yang ada dah kecik. Dah la mamat tu tak minat dgn pool. hihihi habislah hadif, kena belajar swimming, babah dia dok berangan anak dia wakil negara utk olimpik gitu. hahahahha

How time's flies, kan? kejap sangat2. Tak sangka anak ku itu dah nak masuk 5 tahun dalam masa 5 hari lagi. Macam kejap je dia jadi baby. Ke sebab aku layan dia tak macam budak kecik? tapi dari segi development dia, aku perhatikan dia dah kenal huruf, dah kenal angka. Tapi, yang paling ketara sekali, mulut dia...i tell u. kusss semangat.

Baru ni aku gi makan kenduri kat umah cik sat, jiran lama kami. Dia boleh tegur ada dua orang adik beradik ni. "Mama, tengok, upin dgn ipin!" aku time tu rasa nak gugur jantung. Dah la mak budak berdua tu ada kat situ. Rupanya Hadif siap cakap dgn opah dia, ayah su dia... laser era sungguhlah budak sorang nih...

Opah dia bgtau kat aku yang Hadif sekarang ni pandai sangat dok sorok remote ASTRO. Bila dah tukar channel kartun yang dia suka, dia sorok remote. Pas tu buat muka selamba jek. Bila orang tanya, dia buat tak tau je. Lagi satu masa kat Langkawi. Aku cuba tukar siaran tv tu, tapi tak boleh. Rupanya bateri dia terbalik. Dua tiga kali gak aku kena gitu. Tapi aku tak notice apa2 la. Pas tu hubby bagitau, sebenarnya tu angkas si Hadif. Ya Allah. Tak terfikir aku, budak umo 4 tahun leh buat gitu. Dia tak mo kami tukar siaran kartun dia, dia dok terbalikkan bateri dalam remote Astro tu. Sampai hari ni, kalau aku ingat apa yang dia buat, aku gelak sorang2. Panjang akal sungguh anak bujang aku tu.

Misi aku, utk tahun ni, nak make sure hadif boleh membaca (BM/BI) dgn lancar, boleh mengira dan boleh tido kat bilik sendiri. Nampak gayanya kami kena lock la channel kartun tu. Kalau tak, tak de maknanya dia nak buat homework..

oklah, till fingers meet the keyboard again. babai

7 comments:

farah amoi said...

intan,
kekadang pikir...anak sorang 2...kita dah pening kapala

x tau le zaman dedulo anak 9~10...lex je org tua kita bela

aNIe said...

Intanaziela...semoga Hadif rajin bersekolah di Q-dees...

Bab sorok remote tu anak2 ni semua pandai2 aje...ntah mana diorang belajar pun tak tau...

Wah!! nampaknya bulan Januari ni penuh dengan celebration ye...

Intanaziela said...

farah, itu ler pasal. tang buat muka selamba tu yang tak tahan.

kak anie: moga2 gitu la kak, risau je hati dia tak mo gi skul kat q-dees..hihihi

rosmona said...

to hadif.. study smart hokeyh di tmpt baru..semuga jagi budak yg lebih bijak..lagi banyak akai nk peningkan kpl mama n babah.. ;)

Puan Suhana said...

geliga sggh hadif ye.. x tpk dia leh tbalikan bateri..iskh... hadif ok x kt sekolah br?

mc ta said...

advance birthday wish for H.A.D.I.F !!!
Epi anniversary for his parents too..dgn ucapan..lipat gandakan usaha utk kasi adik for Hadif he..he..

Ana said...

wahh..bnyk sentimental value bln jan nie ekk..best laa..leh buat bday party share ngan hadif..hehehe

Hidup ini penuh dengan dugaan, Tak ikut?
Penakut. Kalau ikut? eeii..eii..sukanya dia!!