Tuesday, February 17, 2009

Wanita

Suka baca entry Sue-Mama Maryam, so minta izin tepek kat blog intan ni yea. Buat renungan kita bersama, proud to be a woman, okeh.

Wanita

“Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan.”

“Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya.”

“Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh.”

“Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan,bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya.”

“Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya.”

“Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah sakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu.”

“Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan.”

“Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya,kerana itulah hatinya,tempat dimana cinta itu ada.”

“Sesungguhnya dunia ini hiasan dan seindah hiasan itu adalah wanita solehah”

“Sesungguhnya perempuan yg baik diciptakan utk lelaki yg baik dan lelaki yg baik itu utk perempuan yg baik”

4 comments:

Mrs. Hasanif said...

tepek je.. sy pun dpt dr email.. :) rasa banggakan jd wanita.. al-hamdulillah...

Intanaziela said...

sue- mama maryam: tima kasih..suka sangat...

aNIe said...

Salam ini...suka sangat dengan entry ni...rasa sebak membacanya ..betapa istimewanya wanita itu...tapi kadang2 wanita itu sendiri lupa akan keistimewaan mereka...

MaMa 3H said...

SALAM PERKENALAN...bangga jadi seorg wanita...samalah nama ank kita pun Hadif...

Hidup ini penuh dengan dugaan, Tak ikut?
Penakut. Kalau ikut? eeii..eii..sukanya dia!!